Hyaluronik Asit Dolgu

Hyaluronik Asit Dolgu

Dolgu genel olarak cilt altına yerleştirilen hacim toplayıcı veya çevre dokularda hücre yenilenmesini uyarıcı olarak işlev gören bio uyumluluk Uğu yüksek ürünlerdir. 

Bu dolguların hyaluronik asit polilaktik asit polikaprolakton kalsiyum hidroksi apatit gibi bir çok çeşidi vardır. Bunların arasında hill ironik aşıt bizim vücudumuzda da bulunan hücreler arasında işlev gören protein yapıda bir maddedir. Dolguların temel işlevi hacim kaplayarak nem arttırarak ve çevre dokularla sinyali arttırarak üst doku yani epi der misin gelişmesinde rol oynayan çok çok önemli bir maddedir. Günümüzde dolgu sıkça kullanılmakta ve vücut sikiş şekillendirmesinde en önemli enstrümanlarımız arasında yer almaktadır. 

Dolgu vücudumuzda bir çok yere uygulama yapılabilir bunların arasında en sık olarak estetik açıdan 100 bölgesine uygulama yapılmaktadır. Dudak burun elmacık çene kemikleri nazolabial hattımız alın kemikleri gözaltı üst göz kapağı gibi yerlerde dolgu uygulaması yapılabilmektedir. Bunların arasında en sık ve en göze çarpıcı dudak dolgusudur. 

Dolgu uygulaması pek çok şekilde uygulanabilmektedir. Uygulama tekniği açısından iğne kullanılabilir veya ucu kunt kanül adını verdiğimiz enstrümanlar ile kullanılabilir. Burada uygulayacağımız alan veya hastanın uygunluğu veya uygulayıcının tecrübesiyle alakalı olarak kanül veya iğne kullanımımız değişmektedir. Ya da uygulama hemcül hem de iğne ile beraber kombine kullanılabilmektedir. Dolgu uygulaması yapılırken minimal acı hissi olur veya hiç olmaz. Aynı zamanda dolgular Lido Cain adı verilen anestezik madde ile beraber kullanıldığında ağrı duyusu genellikle çok çok daha az olur. Dolgu sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlardan en değerlisi su tüketimini azaltmayıp optimal değerde tutup hilal ironik asidin yeterince doku arasına su çekmesi sağlanması gereklidir. Bunun dışında uygulama yapıldıktan sonra uygulama yapılan bölgeye masaj yapılması çoğu hekim tarafından istenmez hekim gerekli gördüğünde masaj ile dolguyu manipüle edebilir. Hastanın dikkat etmesi gereken diğer noktalardan bir tanesi enjeksiyon yapılan noktalara 4 saat süreyle herhangi bir kozmetik ürünün sürülmemesi veya çeşme suyu gibi sterilizasyonu belli olmayan ürünlerin sürülmemesidir. 

Ortalama altı ay ila 18 ay arasında kalıcılık gösterir. Fakat bu kalıcılık kişiden kişiye ve uygulamanın yapıldığı yere göre değişiklik gösterir. Örneğin çok hareketli olan kas gruplarının olduğu bölgelere yapılan dolgular vücut metabolizma hızının fazla olması sebebiyle daha hızlı bir şekilde eritilir. Dolguların erimesi vücudumuzda bulunan hyalurinidaz adı verilen madde sayesinde gerçekleşir. Hatta dolgular hekimin müdahalesi ile eritilebilir ve vücudumuzdan uzaklaştırılabilir. 

Dolgu Uygulamasının Avantajları

Dolgu uygulaması hastanın vücudunda hacim kaybı olan bölgelerin tekrar hacimlendiriilmesinde veya hacim kaybından bağımsız tekrar şekillendirilmesinde kullanılabilecek en önemli enstrümandır. 

Dolgu ile botoks arasındaki fark amaçlar açısından benzerlik içermemektedir. Botoks kasların daha az çalışmasını sağlayarak kırışıklıkların azalmasını sağlayan bir tedavidir dolgu ise hacim kaybının yerine konulması veya yeniden şekillendirme gibi olan bir uygulamadır. 

Dolgu uygulaması tıpkı bir çok kozmetik uygulamada olduğu gibi 18 yaşın üzerindeki contra endikasyon olmayan her hastaya uygulanabilir. 18 yaşın altındaki hastalar henüz kıkırdak gelişimi ve kemik gelişimi tamamlanmadığından dolgu uygulaması için uygun değildir.